Vragen over Terrazzo

Hoe groot kan een naadloze terrazzovloer zijn?

In de praktijk houden we voor een naadloze terrazzovloer een maat aan van 20 m2, met een langste zijde van 7 meter. Dit omdat terrazzo een cementgebonden product is en de bij cement behorende krimpspanningen zal ondergaan. Door een maximum aan het naadloze vloerformaat te stellen, wordt de optredende krimp eveneens aan grenzen gesteld. Dit is eeb vuistregel, die bij overschrijding wel grotere risico’s maar niet noodzakelijk tot problemen hoeft te leiden.

Kan terrazzo ook buiten worden toegepast?

Ja, dat kan heel goed. U moet wel rekening houden met weersomstandigheden, zeker als het om een vloer gaat. In de eerste plaats wordt terrazzo geslepen. Een zeer glad geslepen vloer kan na een regenbui glad zijn. Daarom wordt vaak een minder glad en dus minder glanzend eindresultaat gemaakt. Daarnaast kan terrazzo iets poreus zijn. Erg lichte kleuren kunnen dus wat groen uitslaan. Hier is met impregneermiddelen wat aan te doen.

Hoe dik is een terrazzovloer?

U dient rekening te houden met een dikte van zeker 50 mm. Indien u vloerverwarming wenst toe te passen of een grovere korrel in de toplaag wilt aanbrengen, wordt de noodzakelijke laagdikte groter. Ook bij toepassing van zwaluwstaartplatenvolstaat een beschikbare hoogte van 50 mm.
De terrazzolaag zelf is minimaal 12 mm dik, voordat deze geschuurd wordt.

Hoe moet ik mijn terrazzo onderhouden?

Terrazzo laat zich met een oplossing van water en zachte zeep (groene zeep) makkelijk schoonhouden. Aanrecht- en barbladen hebben in verhouding meer te lijden. Daarom worden deze bladen voor gebruik geimpregneerd. Verder worden zowel de vloeren als de aanrechtbladen in de was gezet voor extra bescherming. Deze waslaag kunt u zelf 1 keer per jaar aanbrengen.